סביבכם צומחים כמו פטריות אחרי הגשם אינספור עמודים בפייסבוק ובאינסטגרם שמתחזקים קהל עצום. בכל פינה נמצאים בעלי עסקים שמצליחים להרוויח המון דרך הפעילות הדיגיטלית. בכל סדנה מקצועית מדברים איתכם על הפוטנציאל הגלום ברשת. אבל מהן הפעולות שבאמת יגרמו לכם להצליח? האם יש לכך שיטה בדוקה? ובכן, מתברר שהאמת לא כל כך מורכבת וכמו תמיד, יש לה סוג של נוסחה.
"כלכלת המתנות" – מה זה בעצם?
כלכלת המתנות היא סוג של כלכלה שמבוססת על החלפת מתנות, לעומת כלכלה רגילה שמבוססת על קבלת ערך כנגד תמורה כספית. מדובר בשיטת ה"קח ותן" הכי עתיקה בהיסטוריה, שמתמקדת באלטרואיזם טהור של נתינה ולא ברצון להתעשר. תרומת איברים למשל פועלת בשיטה הזו (סחר באיברים הרי נחשב לפעולה פלילית) ואפילו פסטיבל "ברנינג מן" בנבאדה מתמקד ביכולת של המבלים לחלוק מתנות במקום לרכוש דברים בצורה סטנדרטית.
ואם נבחן את הנושא ברשתות החברתיות, נגלה שמדובר בכלכלה החזקה מכולן: היכולת להעניק ערך לגולשים מבלי לבקש תמורה, לשתף בטיפים, בעצות פרקטיות, בתובנות או בשיטות עבודה ללא שום כוונה להרוויח. אז מה העסקים או האנשים הללו מבקשים מאיתנו במקום כסף? לייק. שיתוף. תגובה. הרשמה לסדנה או לכנס. הרשמה לדיוור במייל. כניסה קטנה לאתר החדש, מילוי שאלון ועוד.
קל מאוד להבין שהשיטה דווקא מעודדת בשלב המאוחר יותר את המנגנון הכספי. ניקח לדוגמה מדריכת כושר, שמשתפת באופן קבוע תרגילים לביצוע, טיפים לתזונה בריאה, עונה על שאלות בתגובות ומפרסמת "סודות" מעולמות ההרזיה והחיטוב. מטבע הדברים היא תגרוף תנועה לעמוד, תצבור יותר לייקים ושיתופים ולמעשה תגרום להרבה מאוד גולשים להתקהל סביבה. היא הופכת להיות מוכרת ופופולריות יותר ועם הזמן כבר נחשבת למנטורית כושר מקצועית. יש לה חשיפה רבה, הכרה ואהדה וטבעי שאנשים שמחפשים מדריכי כושר יעדיפו להירשם רק אצלה לאימונים. זה לא רק שהיא הפכה לדמות סימפטית ואמינה, אלא שבזכות כל המידע הרב בעמוד שלה, עושה כעת רושם שיש לה עוד הרבה מה לתת מבחינה מקצועית.
כלכלת המתנות ברשתות החברתיות נבדקה גם מבחינה מחקרית. ניקולס ג'ון הסביר שזוהי מעין הבטחה לחברה טובה יותר שכולנו רוצים (במודע או לא) להשתתף בה. גילפין כתב לא פחות מ-30 עמודים שבהם פירט בהרחבה איך סוג הכלכלה הזה ברשת הופך את נכסי הפרט למשאבים סחירים וברניקל כתב על התועלת הכלכלית של המודל, שבה צרכנים שלא מכירים זה את זה נהנים מידע עשיר שתורם לאיכות החיים ברמה האישית. כך או כך, נראה שהנוסחה פוצחה: תתנו כמה שרק אפשר, אל תבקשו כלום בתמורה ותקבלו בחזרה כפליים.
כאן הכל התחיל
אם נחזור אחורה ל-2006, נגלה שפייסבוק התחילה מרצון להפגיש בין סטודנטים בקולג'ים אמריקאים. היא יצרה תוכנה שאיפשרה לסטודנטים להצטרף אליו על ידי פרסום תמונה, פרטים וריליישנשיפ (סטטוס מערכת יחסים) ולפגוש את החברים מהכיתה ברשת, או להכיר מעגל חדש של חברים בעולם הסטודנטיאלי. רק שנתיים מאוחר יותר הרחיבה פייסבוק את מגמות השימוש שלה ופנתה לציבור כולו ובכל פינה בעולם, תוך שהיא מוסיפה אפשרויות כמו "לייק", "פוסט" ו"שיתוף".
למעשה, פייסבוק עשתה מה שהרבה עסקים שכחו לעשות באותה תקופה – להעניק מבלי לצפות לתמורה. היא הזינה עוד ועוד אפשרויות אטרקטיביות לטובת הקהל שלה, שיכללה, פיתחה והוסיפה ועשתה זאת עוד הרבה לפני שביקשה ממישהו כסף. אתרים אחרים וחזקים כמו מייספייס האמריקאית ו"חבר'ה" הישראלית התרסקו בזה אחר זה ופייסבוק הפכה לרשת המקוונת העוצמתית בעולם שמכהנת בתואר הזה עד היום, למרות שמבחינה דיגיטלית כל תוכנה או אתר בגיל הזה כבר היו אמורים להיכחד.
היכולת של פייסבוק לתת, להעניק ולענות על צרכים בעיקר ברמת הידע האנושי, היא זו שגרמה לה להצליח ולשרוד עד היום. וככל שהיא ממשיכה לאפשר לאחרים לעשות בדיוק את אותו הדבר ללא מאמץ רב, כך גם הם יפיקו בזכותה הצלחה רבה. בעל עסק יכול להשקיע תקציבים מטורפים בממומן ועדיין לא לגרד את קצה הסוליה של אושיות רשת או בעלי עסקים שמתחזקים עמוד עם כלכלת מתנות עוצמתית כבר שנים.
כיצד ליישם את כלכלת המתנות בעמוד שלי?
אם יש לכם עמוד קיים ואתם מחפשים את הדרך להגיע דרכו לעוקבים, לרוכשים ולקהל פוטנציאלי, התחילו קודם כל בסדרת תכנים (כתובים או מצולמים) שחושפים "טעימות" ממה שאתם יודעים. אין צורך להתחיל לספר לכולם את כל סודות התחום שרכשתם על פני שנים של עבודה קשה, אבל כדי שיגיעו אליכם ויישמו את המטרות שלכם, תצטרכו לשתף הרבה מאוד תוכן ולא באופן חד פעמי. במילים אחרות – אתם אמורים להפוך לבעלי ערך, לנכס שגולשים לא רוצים לפספס ולמקור ידע שכולם מתעניינים במה שיש לו לומר באופן קבוע.
דרך יעילה להאיץ את התהליך היא להקים נכסים דיגיטליים נוספים שמקבעים את הערך הגבוה שלכם ומגיעים ליותר קהל: הקמת דף אינסטגרם, הקמת קהילה בפייסבוק, פתיחת פודקאסט, ערוץ יוטיוב, ערוץ בטלגרם וכד'. המטרה היא לתת ולהעניק כמה שאפשר ובכל מקום שהקהל הפוטנציאלי שלכם מסתובב בו. זכרו שהשפה בין הפלטפורמות משתנה ועל כן תצטרכו לספק תוכן שונה בכל מקום. לכן הקפידו לעשות זאת רק בפלטפורמות שמשרתות אתכם, שנוחות לכם ושגם אתם משתמשים בהן כדי להפיק תועלת מעסקים ואנשים אחרים.